V kladenském Zanzibaru přesvědčují o neškodnosti vaječného bílku

13. 1. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Bary po celé České republice se zapojily do kampaně Twist your own Czech sour, kterou pořádá likérka Rudolf Jelínek. Jejím cílem je upozornit na to, že i ze slivovice se dají vytvořit koktejly té nejvyšší kvality. Každý bar má za úkol vymyslet vlastní twist na drink typu sour postavený na slivovici. Mediálním partnerem akce je magazín Nepiju břečky.

Kladno, ty černé Kladno, tys město se sty komínů,

Kladno, ty černé Kladno, na tebe nikdy nezapomenu.

 

Staré tango, v němž hutě zpívají zamilovanému páru svatební píseň, už spolu s kladenským těžkým průmyslem odvál čas. Někdejší sláva oceláren Poldi je tak v troskách, zato tu však dnes funguje například jedna z největších fabrik na výrobu oblíbeného Lega.

 

Jedno z industriálních center České republiky disponuje také pěkným historickým náměstím s původní zástavbou. V přízemí jednoho zachovalého domu se žluto-bílou fasádou udržuje místní koktejlovou kulturu už po dvě desetiletí podnik Zanzibar.

 

03

Martin Libotovský míchá Růžového jelena.

Tehdejší majitelé dováželi do Česka zahraniční nápojové portfolio a rozhodli se pod svými kancelářemi v patře rozjet bar. „Byl to jediný koktejlový bar s kavárnou ve městě. Lidi venku stávali fronty, aby se dostali dovnitř. To znám ale jen z vyprávění,“ říká barman a provozní Zanzibaru Martin Libotovský. Není divu, když je mu teprve pětadvacet.

 

Poté, co jsme v minulých měsících projeli bary v různých regionech republiky, jsme zjistili, že se preference hostů mimo Prahy a Brna příliš nerůzní. Většina stále vyžaduje dobře známé drinky 90. let a po nahrazení Mojita nebo Cosmopolitanu modernějším obsahem svých sklenic spíše netouží. Kladno by se ale snad vzhledem k blízkosti hlavního města mohlo nechat strhnout současnými mixologickými vlivy…

 

06„Popravdě, lidé jako by se obecně některých věcí báli. Třeba drinků s bílkem, v to nemají důvěru. Osmdesátá a devadesátá léta jsou ve vkusu pořád znát, my bychom je chtěli naučit spíše na ta třicátá,“ odvětí Martin Libotovský.

 

Výsledkem této osvěty je stoupající popularita starého dobrého Old Fashioned. „Mícháme ho z Jack Daniel’s, který se tady hodně pije. Zvedají se i drinky z tequily, ta je také oblíbená. Snažíme se prostě míchat koktejly z toho lepšího, co lidé běžně pijí,“ dodává.

 

Ještě jeden faktor sem blízkost hlavního města přináší – odliv pracovních sil. Kladenské podniky mohou ty pražské mzdami přeplatit jen stěží. „Pokud neberu top bary, ale zlatý střed, tak měsíční rozdíl činí klidně i 7 tisíc korun. A to už je hodně,“ tvrdí Martin Libotovský.

 

I přes obměny personálu a zdatnou místní konkurenci mají v Zanzibaru do budoucna velké plány. „Měníme jídelní lístek restaurace, která je součástí podniku, přemýšlíme o rekonstrukci prostor a také nastavení nějakého nového zajímavého konceptu.“

 

Růžový jelen – Zanzibar Kladno

 

05Kosher slivovice R. Jelínek

Chambord

Citronový fresh

Domácí ibiškový sirup

Vaječný bílek

 

Jde o twist na klasický sour, v němž se likér z lesního ovoce a ibiškový sirup zajímavě snoubí se slivovicí. „Je to příjemný drink pro pány i dámy – některé nám ho doslova vytrhávají z rukou. Jen nám dalo práci přesvědčit hosty, aby se nebáli syrového vaječného bílku. Na to nejsou zvyklí,“ doplňují barmani.

 

 




Komentáře