Káva a koktejl? Spojení, které funguje

27. 9. 2016

Autor: Monika Čeňková

 

Patříte-li mezi brněnské barové či kavárenské povaleče, určitě vám neuniklo, že se naše „pando-barová crew“ bude brzy rozrůstat o nový podnik nazvaný 4pokoje. Ráno tu budete povalečem kavárenským, s postupující denní dobou, pokud vydržíte tak dlouho sedět, se z vás stane povaleč barový. Ráno kavárna, večer bar. A stejně tak, jako bude měnit svoji tvář během dne podnik, bude se měnit i role obsluhy za barem. Barista se transformuje v barmana a naopak.

 

screenpunk

Irská káva. Foto: Flickr/screenpunk

I když si mnozí z nás zakládají na rozlišování pojmu barista a barman, tak většinou k našemu gastro životu patří alespoň částečné znalosti obou těchto řemesel. Barmani si totiž potřebují umět připravit pořádnou kávu, aby vydrželi ponocování za barem, baristi zase vybrat dobrého panáka nebo koktejl na večer, aby se jim hezky spalo a ráno mohli brzo vstát a přivádět k životu zákazníky dobrou kávou. Takže proč kávový svět nespojit s tím barovým přímo v jednom podniku…

 

Nejsilnějším důkazem toho, že výše popsané spojení profesí funguje, jsou oblíbené kávové koktejly. Dlouhou historií se pyšní jen některé z nich, aktuální početnou fanouškovskou základnou však téměř všechny.

 

jakubkadlec

Espresso Martini. Foto: Flickr/Jakub Kadlec

Podívejme se na zoubek jednomu z nejznámějších – irské kávě. Kávový koktejl, který je spojením horké filtrované kávy, whiskey a cukru, nahoře přikrytý jemnou chladnou vrstvou třepané smetany. Jeho historie sahá až do roku 1940, kdy byl tento drink poprvé servírován na letišti poblíž města Limerick v západním Irsku cestujícím mezi Evropou a Amerikou, aby se zahřáli v nepříliš přívětivém chladném počasí.

 

Ačkoliv se tento drink zdá jendoduchý na přípravu, záleží u něj na každé drobnosti. Jelikož se skládá jen z několika málo složek, jeho výslednou chuť ovlivní i drobná změna jakékoliv z nich. Výběr kávy, whiskey, smetany či typu použitého cukru tedy hraje zásadní roli.

 

Možná právě díky této krásné proměnlivosti a možnosti vyhrát si s ní je irská káva jedním z povinně připravovaných drinků na soutěži Coffee in Good Spirits. Jde o kategorii přípravy alkoholických drinků s kávou v rámci mistrovství baristů pořádaného organizací Speciality Coffee Association of  Europe (SCAE). A samozřejmě je to i další příklad fungujícího spojení světa koktejlů se světem kávy.

 

Espresso Martini. Další drink, který do našeho výčtu bezpochyby patří, je postavený na espressu. Vznikl v roce 1980 na základě hostova požadavku „Something to wake me up and fuck me up!“ pod rukama jednoho z guru britské barové scény Dicka Bradsella.

 

Na koktejly s kávou se rozhodně nemusejí zaměřovat pouze pravověrní kávomilci. Důkazem budiž drink Cafe Mitte, který na jednom z předchozích menu nabízel Bar, který neexistuje a jenž se stal jedním z nejprodávanějších.  Tento twist na Espresso tonik obsahoval dva druhy rumu, kávu připravenou metodou cold brew a infuzovanou čokoládou, sirup z fermentovaného ananasu či koncentrát z toniku obohacený o chuť kokosu, růží, citronové trávy a heřmánku.

V originální receptuře je tento drink složený z vodky, espressa, kávového likéru a cukrového sirupu. Oblíbené jsou ale i různé obměny receptury. Nejčastěji se v baru setkávám s požadavkem postavit jej na tequile. Kromě nahrazení vodky tequilou často obměňujeme i kávový likér Kahlua, který běžně používáme, za likér Patron XO café, jehož základem je právě tequila. Ta se totiž ke kávě krásně hodí.

 

Když už jsme nakousli téma kávových likérů, nemůžeme vynechat koktejl White russian. Tvoří ho vodka, kávový likér a smetana. Vznikl přidáním smetany do koktejlu Black Russian okolo roku 1949. Slávu mu přinesl zejména film Big Lebowski, kde je nejoblíbenějším drinkem hlavního hrdiny. Své příznivce z řad hostů si získává zejména hladkou chutí a z řad barmanů pak snadnou přípravou. V jednoduchosti je prostě krása.

 




Komentáře