Bez plastů a velkých značek. V Mikulově rozjeli moderní bistro

28. 11. 2018

Autor: Michael Lapčík

 

Zhruba deset kilometrů od Mikulova, na kopci Hradisko u Pasohlávek, se podle teorie, jejíž pravost však zřejmě nikdy nikdo nedokáže, začala už ve třetím století našeho letopočtu psát historie moravského vinařství. Na počest císaře Marka Aurelia, jehož vojáci pravděpodobně révu na Moravu přinesli, v Perné u Mikulova dokonce v 80. letech minulého století pojmenovali nově vyšlechtěnou bílou odrůdu.

 

Historii však člověk nemusí vnímat jen z perspektivy historických epoch, dávných staletí a dějepisných pouček. Svou minulost má přece každé město, čtvrť, ulice i jednotlivý dům. „Co vím, tak tady měla služebnu Veřejná bezpečnost. Pak chvilku fungovala cukrárna, kterou nakonec na dlouhou dobu vystřídala drogerie. Tu si pamatuju už jako dítě,“ vzpomíná Ondřej Bachan, provozní bistra Drogérka, které v jednom z krásných měšťanských domů na mikulovském náměstí vzniklo v létě minulého roku.

Jeho existenci majitelé zasvětili ušlechtilé myšlence – vytvořit hostům místo, kde dostanou kompletní servis v pojetí moderního bistra. Tedy kvalitní víno, menší pohoštění či opulentní večeři, kávu, dezerty, uzeniny i sýry. „Myslím, že podobný gastronomický koncept dosud v Mikulově chyběl. Kolem nás působí kavárny, restaurace i vinárny, my spojujeme vše do jednoho. Protože jsme zde krátce, tak se samozřejmě ještě stále učíme a dolaďujeme nedostatky,“ zdůrazňuje s pokorou provozní Drogérky.

 

Sympatický interiér s typickým vysokým stropem poskytuje dostatek vzdušnosti, ale zároveň nedosahuje kapacity odletové haly velkého letiště. Podstatnou část prostoru totiž místo stolků pro hosty zabírá pracovní plocha za masivními pulty. V jejich vitrínách na naporcování čeká maďarský uherák, italské prosciutto i domácí paštiky a marmelády vyráběné kuchaři přímo v kuchyni bistra.

 

Jednotícím heslem tu zkrátka je, jak už tomu v podobných bistrech bývá, craft. S tím souzní i nabídka několika druhů Zázračné limonády od brněnských Lidí z Baru. „Těšíme se na den, kdy budeme mít možnost nabídnout našim hostům co nejvíce zajímavých produktů, které nemají globální charakter,“ plánují v Drogérce.

 

Bez vína by to v Mikulově nešlo. Nebo vlastně možná šlo, ale proboha, proč? Ve vinném lístku Drogérky mají zastoupení malá rodinná vinařství, i ta větší. Mikrosvín z Mikulova, Taubenschuss z Poysdorfu, Mádl z Velkých Bílovic nebo Gala z Bavor. Ke kávě italské značky Cosmai personál doporučuje vyhlášené dezerty Dolce Passione od cukráře Martina Beránka z nedaleké Nosislavi.

Když sem Ondřej Bachan nastupoval do práce, zaujal jej nápis „Jsme eko“, který denně míjel při vstupu do podniku. Jenže zanedlouho zjistil, že jde vzhledem k okolnostem provozu spíš o zbožné přání než realitu. A v pozici provozního to začal měnit. Jídlo s sebou si tak odnášíte v krabičkách ze zcela rozložitelné cukrové třtiny, brčka v nápojích jsou zase vyrobená z biomasy. Veškerý vyprodukovaný odpad v Drogérce se třídí.

 

„K dalšímu posunu mě nakopla moje manželka. Stěžovala si, že do pití dáváme plastová brčka. Pak na to začala upozorňovat i část hostů,“ prozrazuje provozní.

 

Drogérka je místem návštěv za různým účelem – míří sem turisté z prohlídky zámku, úředníci o obědové přestávce i školáci, kteří si tady napíšou úkoly při čekání na hodinu klavíru v místní ZUŠ. Strávit se zde dá pohodové odpoledne i četbou, knihy k půjčení mají v několika regálech. Při troše štěstí si jednu z nich možná i odnesete, stejně jako jistý host z Rakouska, jehož zaujala publikace o slavných hudebních skladatelích. „Přesně takhle jsem si to na začátku představoval. Podnik s nenastrojenou, uvolněnou atmosférou pro maminky s dětmi i milovníky vína,“ uzavírá Ondřej Bachan s neskrývaným potěšením v hlase.

 




Komentáře